Categories
Zdravlje

Zašto je parodontologija važna u stomatološkoj praksi?

Iako se stomatologija vezuje u glavnom za bolesti zuba, ona zapravo leči i pokriva mnogo širu oblast bolesti desni i usne duplje. Parodontologija jedna od grana koja leči ozbiljno stanje – paradontopatiju.

Najteže stanje u stomatologiji je situacija kada dođe do gubitka prirodnog zuba. Iako postoji više alternativa i protetičkih nadoknada koje mogu da nadoknade nedostajući zub, ali se svaki zubar bori da do toga ne dođe. To je i cilj u lečenju bolesti desni.

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija je oboljenje desni koje je uzrokovano razvojem bakterija koje postepeno nagrizaju potpornu strukturu zuba u vilici – parodonciju, usled čega on gubi uporište, počinje da se klati i na kraju ispada. Na tom delu se formira parodontalni džep, a bakterije nastavljaju da se razmnožavaju i šire se i na okolne desni. Parodontologija ima za cilj da to uspori.

Sve započinje potpuno bezazleno, usled neadekvatne higijene zubne duplje. Na zubima se nakupljaju naslage i plak, naročito na teško dostupnim zubima koji se zbog toga i ne peru adekvatno.

Kada se na njima nakupe naslage, postaju leglo bakterija, a vremenom se formira i kamenac kao savršeno tlo za dalje bujanje bakterija koje lako prolaze u desni.

Bez redovnih pregleda se situacija ne uočava sama od sebe, a samo stomatolog može da ukaže na pravilne tehnike pranja i da li je potrebno uklanjati kamenac u stomatološkoj ordinaciji.

Ipak, u mnogi ne praktikuju redovne stomatološke preglede pa bakterije počinju da prave ozbiljnu štetu, prvo kroz upalu desni – gingivitis, a onda i parodontopatiju kada bakterije prodru u dublje tkivo.

Važno je istaći da je potpuno izlečenje najčešće nemoguće, naročito ako je reč o parodontopatiji, ali se stanje usporava, a ispadanje zuba odlaže na što duži period.

Kako parodontologija leči bolesti desni?

Parodontologija omogućava različite načine lečenja desni u zavisnosti od toga u kom stadijumu se bolest razvila i u kakvom stanju su zahvaćene desni.

Prvi korak je uklanjanje plaka i kamenca što je i estetski poželjno, a svakako je dobrodošlo da bi se sprečilo razmnožavanje bakterija na samim zubima.

Stomatolog može predložiti i razne vidove ispiranja, antibiotsku terapiju i svakako detaljnije načine pranja zuba i desni, ali ako je parodontopatija uznapredovala često su potrebne i agresivnije metode.

Hirurško lečenje paradentoze uz pomoć režanj operacije je poslednji korak u pokušaju eliminisanja zahvaćenih desni, ali samo ako je parodontalni džep do 4mm jer sve preko toga vodi do neminovnog ispadanja zuba.

Ipak, pravovremenim reagovanjem se ne dolazi do ovog stadijuma, a desni, iako obolele, imaju svoju čvrstinu i stabilna su potpora zubima.

Augmentacija desni – procedura za nadoknadu nedostajućeg dela vilice

Da bi se prečilo povlačenje desni i slabija potpora zubu, stomatolozi se često odlučuju na uporednu augmentaciju unutar vilice dodavanjem veštačke kosti koja nastavlja da održava prirodan oblik i strukturu desni.

Ova procedura ne leči direktno bakterije u vilici, ali pomaže da ona sačuva stabilnost za pogođene zube i tkivo koje nedostaje. Parodontologija konstantno uvodi nove postupke i metode pa je i sistem lečenja sve bolji.

Da li je paradontopatija povezana sa starenjem?

Ne, iako se čini da je u direktnoj vezi, parodontopatija se može javiti kod svakog i postepeno napreduje ka ispadanju zuba. U zavisnosti od higijenskih navika, poseta stomatologu i pridržavanja uputstva, i zdravlje usne duplje će varirati, a to nema nikakve veze sa tim u kojem dobu se nalazite.

Prema istraživanjima, čak 50% slučajeva gubitka zuba nastaje usled infekcije desni, a ostalih 50% čine svi drugi uzročnici u čemu karijes prednjači

Koji su prvi simptomi koje je važno uočiti?

Iako se predlažu redovne posete stomatologu na svakih 6 meseci, i ako se jave promene poput osetljivosti zuba, krvarenja i bola pri žvakanju, trebalo bi obaviti stomatološki pregled.

Kada je infekcija tek u začetku, stomatolog je lako zaustavi, a ako prodre do parodoncijuma, onda je za blagu terapiju isuviše kasno.

Treba istaći i to da je svaki stomatolog stručan da temeljno pregleda zube i desni i uoči sve promene. I lečenje vodi svaka stomatološka ordinacija, a za kompleksnije režanj operacije će ipak trebati stručni hirurzi i njihova veština.

Početne simptome često nije moguće ni prepoznati ili se povezuju sa previše tvrdom hranom, lošim izborom namernica i neadekvatnom higijenom. Tek kasnije se otkriva stvarni uzrok problema i to detaljnim pregledom od strane vašeg zubara.

Zbog svega toga, zakažite pregled već danas i preventivno  proverite zdravlje zuba i desni. Raspitajte se oko tehnike uklanjanja kamenca i da li je potrebna u vašem slučaju.

Na vreme ćete uočiti sve promene i lečiti ih pre nego što naprave pravu štetu što je i cilj rane dijagnostike u stomatologiji. Ne dozvolite da infekcija pobedi. Parodontologija ima najbolje rešenje za svaku situaciju.